Aluksi kun kuulimme tapauksesta nimeltään Jerry Cotton, herätti suurta epäilystä tuo koiruuden kuurous... Otinkin ekaksi selvää miten kuuron koiran kanssa ylipäätään voi kommunikoida ja miten koiruus itse toimii kuuroutensa kanssa. Onneksemme uskaltauduimme tuon kuuron koiruuden luoksemme hakemaan - niin paljon on hän päiviemme ilo tuonut elämäämme <3 (>^.^)><(^.^<) .

Kuuron koiran kouluttaminen ei kuitenkaan mielestäni ollut hankalampaa kuin kuulevan kouluttaminen. Se vaati vain enemmän aikaa, kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta, sillä me tyypit kun ollaan verbaalisia ja puhummekin usein turhaan. Kuulevakin koira oppii usein käskyyn yhdistetyn viittoman paremmin kuin itse käskysanan. Eikö? Ja makupalojen tehoa ei voi koskaan aliarvioida!

Kuuron koiran omistajana sitä kuitenkin joutuu miettimään asioita, joita ei yleensä tule ajatelleeksi. Kuuro koira ei esimerkiksi kuule peruuttavan roska-auton piippausta tai takanaan olevan koiran murinaa. Omistajan rooli vaaratilanteiden ehkäisyssä on tärkeä, ja kuuron koiran omistajan on oltava aktiivinen ja mentävä koiran luokse sen sijaan, että huutaisi käskyjä matkan päästä.

– Omistaja oppii lähes poikkeuksetta hitaammin kuin kuuro koira, Tää on niin totta!

Jerryn tapauksessa, en usko hänen kuurouden vaikuttavan siihen, miten tuo otus käyttäytyy muiden koirien seurassa. Jerryn monsterit ovat sen lapsuudessaan kokemat ikävät asiat isossa koiralaumassa pahnan pohjimmaisena. Toki on selvää, että kuuron koiran kanssa saa olla tavallista varovaisempi, sillä Jerry ei osaa pelätä esimerkiksi autoja.

Sitting_dog.jpg

#kuuro_koirakin_oppii#

 

Kouluttajan (Veera-Lotta Lehtomaa) vinkit kuuron koiran koulutukseen:

1. Hyvä kontakti on kaiken perusta.

2. Nukkuva kuuro on herätettävä aina samalla tavalla, esimerkiksi tuomalla käsi koiran hajuetäisyydelle ja sen jälkeen silittämällä koiraa hellästi aina samasta paikasta.

3. Koiralle opetettujen viittomien on oltava aina tismalleen samat. Toisto ja yksinkertaiset rutiinit tuovat koiralle myös turvaa.

4. Kuuron koiran sosiaalistaminen on erityisen tärkeää. Kuuro pentu on syytä tutustuttaa jo varhain kaikkeen, mihin sen on aikuisenakin totuttava. Omistajalla on tärkeä rooli koirien välisten jännitystilanteiden estämisessä.

4. Kuuron koiran kaulapannassa on oltava tieto siitä, että koira on kuuro. Tämä saattaa myös helpottaa karanneen koiran löytämistä, sillä kuurot koirat ovat suhteellisen harvinaisia.

5. Kotipihalla koiran kaulapannassa kannattaa pitää kulkusta. Vaikka koira ei ole koko aikaa omistajansa näköetäisyydellä, kulkunen voi auttaa omistajaa paikantamaan sen.

6. Kohteen koskettaminen on loistava taito osata. Esimerkiksi omistajan käteen koskettaminen voi toimia luoksetulon signaalina.

6. Lauman seuraaminen on tärkeää opettaa jo pennulle, sillä oman lauman seuraaminen on koiralle turvallista. Tämä myös auttaa kontaktin luomisessa.

7. Koiran huomion voi saada esimerkiksi tömistelemällä, väläyttämällä valoa, puhaltamalla koiraa kevyesti, heittämällä koiraa kohti esimerkiksi sukan tai tekemällä laajoja liikkeitä. Esimerkiksi taskulampun väläytystä voi käyttää myös naksuttimen korvaajana.