Wuff Wuff!

En aio syöttää teille silliä enkä juottaa kuravettä päälle :P Vaikka kuinka onkin eka huhtikuuta. Arvaattekos mitä? Mehän lähdetään kohta taas möksälle! Wiude Waude, kun on mahtavaa päästä taas metsikköön jolkuttelemaan. Nyt vaan jos on kelit lämpimiä, täytyykin olla varuillaan, ettei törmäillä herra tai rouva kärmekseen - kyy sellaiseen! IIK! Voin kertoo, että mähän siitä selviän nokkelasti - varovasti siirtymällä takavasempaan, MUTTA! Tyypin kanssa on vähän toisin -se kun meinaan pelkää, inhoo ja kammoksuu käärmeitä aivan hitokseen! Kerrankin Karjalohjalla, yhdellä möksällä oltiin sen kanssa menossa laiturille rantaan. Niin siinä matkan varrella oli iso kuusi ja arvatenkin siinähän lötkötteli sellainen reilun metrin pituinen kärmes, joka tosin arvatenkin oli rantis. No anyway, tyyppi meni niin sekaisin, että meikäpoikaa vietiin ja ihan kirjaimellisesti lensin kaaressa - hihnan päässä yläilmoissa melkein jorpakkoon.... :O :O No kerran sitten oltiin retkellä yhdessä metsikössä, kiivettiin ylös alas isoja kallioita ja eikös taas yhdessä kohtaa sähissyt pää pystyssä rullalla kyy! No mitä teki tyyppi? Jähmettyi kuin patsas siihen käärmeen eteen ja huutaa toiselle, että "A-P-U-A-! Mitä mä teen, kun täällä lilluu käärme? Me ei päästä Jerryn kaa mihinkään... En uskalla liikkua!" - No, koita nyt johonkin suuntaan varovasti hillitysti liikahtaa, totesi toinen. No sitten mua taas vietiin, tuli kyllä sadan metrin kalliojuoksu maailmanennätys sillä kertaa! @#%:O Joo, arvaan kyllä, että nää jutut kuullostaa melkein aprillipilalta, mutta ovat oikeesti totta ja meidän elävää elämää :)

Ai niin, mä olen antanut periksi tolle Rynkkelle. Se on jotenki niin pehmee ja sopivan pullukka, että sen kaa on kiva koisii... Jellokin kävi pääsiäisenä möksällä saunassa, niin se tuoksuu i-h-a-n-a-l-l-e-!

Rynkke.jpg

Tiesittekste muuten meidän koirien hajuaistista semmosta, että se on aikas tarkka? Kuonossa oli taas yks hyvä juttu yhtenä päivänä:

Tuntuuko josksu siltä, että koirasi on monessa asiassa sinua taitavampi? Jos mieitiään vaikkapa koiran hajuaistia, olet oikeassa. Me kaikki tiedämme, että koiran hajuaisti on huikea verrattuna ihmiseen. Rodusta riippuen koiran hajuaisti on jopa 10 000-100 000 kertaa ihmisen hajuaistia herkempi. Muutamat koiran haistamat asiat ovat suorastaan ällistyttäviä.

1.Syöpä
Koira pystyy haistamaan tietyt syöpätyypit, kuten esimerkiksi keuhko- ja rintasyövän. Tutkijoiden mukaan syövässä on tietty ominaishaju, jopa ihmiselle erotettavsissa, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa. Koira pystyy haistamaan syövän jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja saattaa näin jopa pelastaa omistajansa hengen.

2. Luteet
Koira pystyy haistamaan nuo ällöttävät pienet petivaatteissakin pesivät ötökät. Tähän tarkoitukseen on koulutettu jopa erityisiä lude-koiria, esimerkiksi beagleä on käytetty paljon apuna luteiden etsimisessä.

3. Diabetes
Diabetes-koirat on koulutettu haistamaan veren sokeripitoisuus omistajansa hengityksestä. Vaikka tähän tarkoitukseen on toki olemassa erilaisia lääketieteen kehittämiä mittareita, joissain tapauksissa koira saattaa haistaa hengenvaarallisen tilanteen nopeammin ja pelastaa omistajansa vaipumasta vaikkapa koomaan.

4. Valaiden ulosteet
Tämä erikoinen kyky on tärkeä mm. valaiden tutkijoille, jotka pyrkivät paikallistamaan valaita. Valaiden ulostetta ei ole helppo löytää, sillä se vajoaa pohjaan hyvin nopeasti. Tähänkin tarkoitukseen on kuitenkin koulutettu koiria, jota pystyvät haistamaan valaiden jätökset jopa 1,6 mailin päästä.

5. DVDt
Erikoiseen tarkoitukseen koulutetut koirat ovat toimineet apuna laittomien DVD-levyjen tehtaillijoiden paljastamisessa. DVD-koirat on koulutettu haistamaan juuri tietty polykarbonaatti, jota käytetään DVD-levyn valmistuksessa. Koirat ovat olleet suurena apuna poliiseille jäljittäessään pimeille markkinoille DVD-levyjä valmistavia rikollisia.

6. Tunnetilat
Ei ole mikään salaisuus, että koira huomaa millaisella tuulella ihminen on. Ällistyttävää on se, miten tarkkaan koira pystyy aistimaan tunnetiloja ihmisen kasvojen ilmeestä ja jopa sydämen sykkeestä. Joskus jopa tarkemmin kuin ihminen itse.

Pysykääs siis iloisilla mielin, koirantassu sydämmillänne <3

Oikein hyvää viikonloppua sulle ja mulle!